Start
Wie?
  -Biografie kort
  -Biografie lang
Wat?
  -Fictie
  -Non-fictie
Boeken
  -4+
  -10+
  -12+
  -14+
Verhalen
Vraag en antwoord
Media
Links
Links
Contact
Claire Hülsenbeck
 
Eva en het toeval
 
 

Elvira was ze. Vandaag prinses, morgen misschien koorddanser, of zwerver.
Langzaam schreed ze over het bordes. 
Plotseling een knarsend geluid, vlakbij. De voordeurbel rinkelde met lange
echo's.Betrapt, dacht ze, prinses ontmaskerd.
Ze trok aan de grendel, de voordeur zwaaide open.
De meester.

Eva houdt van lezen. Als ze leest, kan ze Elvira zijn. Het liefst zou ze
helemaal verdwijnen in een boek. Haar moeder is zangeres, en haar vader is
voortdurend bezig met het maken van ontbijtjes op bed. Ze zouden het
waarschijnlijk niet eens merken als Eva op een dag echt in een boek zou
stappen.
 
Joris beweert dat hij uit een boek is gestapt. Is dat toeval? Heeft Joris iets met Elvira te maken? Voor ze het weet, belandt Eva
in een avontuur dat ze nooit had kunnen bedenken, zelfs niet als Elvira. Een
avontuur waarin ze echte vrienden maakt, leert vliegen, en haar vader de waarheid zegt.

 

 

     
  Reacties  
     
 

Ieder boek van Claire Hülsenbeck lees je als volwassene met blijvend plezier een tweede- of derde keer. Dat is ook nodig als je het ingenieuze spel met verschillende niveaus en invalshoeken wil doorgronden. Maar eigenlijk hoeft dit niet. Hülsenbecks verhalen moet je 'voelen', daar vergeet je papier en potlood bij. 
De leeswelp

'Wat een prachtig, poëtisch boek. Heel mooi, die 'achter het verhaal'-lijn. De sprong van Joris in de realiteit is een sprookjesachtige component die ook goed werkt. Voor élke gepassioneerde lezer zal dit boek gefundenes Fressen zijn. Die roodharige heldin spreekt ook tot de verbeelding. Kortom: ik heb genoten.'
een lezer

EvaLina is ongelukkig. Thuis speelt ze de prinses Elvira om zich gelukkig te voelen in een droomwereld. Op school is ze Evelien, het meisje dat zich anders kleedt dan de rest en weinig zegt. Op een dag voelt ze dat ze een verhaal uit een boek kan beďnvloeden. Het hoofdpersonage uit het verhaal is daar niet gelukkig mee en komt uit het boek. Wanneer EvaLina ontdekt dat Joris uit haar boek komt, kan ze nog maar aan één ding denken: ze wil met hem mee verdwijnen in een boek. Daar wordt ze niet genegeerd door haar klasgenoten, of haar ouders. Maar door Joris’ aanwezigheid verandert er plots heel wat in haar omgeving, ze krijgt zelfs een echte vriendin. Wil ze nu nog wel weg?

Dit verhaal draait volledig rond het verwerken van gevoelens. EvaLina is ongelukkig en zoekt troost in boeken, haar knuffelbeest en een meisje dat ze dikwijls ziet langsrijden in een rolstoel. Wanneer door Joris plots alle sleur doorbroken wordt, ontdekt ze nieuwe dingen over zichzelf. Ze durft assertiever zijn, ze praat eindelijk met haar vader en durft een vriendin zijn. Al die zaken zijn erg belangrijk voor haar. Het contact dat ze met haar vader had, wordt nu bevestigd in een andere vorm. Hun bondgenootschap krijgt een tweede kans. Een echte vriendin hebben is iets waar ze al lang naar verlangde, een wens die eindelijk in vervulling gaat. Deze groei van onzeker meisje naar zelfbewuste tiener is poëtisch en tegelijk avontuurlijk in beeld gebracht. Een sfeervol verhaal dat boekenliefhebbers extra zal aanspreken. Een personage uit een boek dat levend wordt en even je leven in de war gooit, wat een verrassing. Deze originele invalshoek helpt om de gevoelige lijn uit te werken. Sterke personages belanden in een fantasierijk verhaal met zeer herkenbare gevoelens. Een aanrader voor wie van verrassingen houdt.
Pluizuit

Het verhaal begint vrij aards, maar slaat om in fantasie als Joris verschijnt. (...) Dit boek, vol fantastische gebeurtenissen, leest lekker weg. Eva durft haar vader uiteindelijk de waarheid te zeggen en Joris keert terug in zijn boek.
Leeuwarder Courant

 
     
  Terug  
     
©2006 C. Hülsenbeck