Start
Wie?
  -Biografie kort
  -Biografie lang
Wat?
  -Fictie
  -Non-fictie
Boeken
  -4+
  -10+
  -12+
  -14+
Verhalen
Vraag en antwoord
Media
Links
Links
Contact
Claire Hülsenbeck
 
Groenblauwe dromen en duizend jaar zand
 
  "Kolle kan niet voetballen en soms vindt hij zichzelf maar niks. Toch gaat hij op zoek naar het geheim van de moord op Linda’s moeder. Er liggen duinwachters, messentrekkers en stropers op de loer, maar Linda heeft zijn hulp dringend nodig. En een ridder geeft het niet gauw op.
‘Jij ziet ook overal spoken,’ zegt zijn moeder. Zijn vader kijkt langs hem heen. Die houdt niet van dromers. En ook niet van fantasten of schatgravers. Daarom sluipt Kolle naar de Klif, het hoogste duin. Vanaf zijn uitkijkpost kan hij drie dorpen zien, een vuurtoren, bloembollenvelden en het duinlandje van opa. Maar ook vervloekingen en hekserij. Zijn dromen brengen hem in alle eeuwen. HIj ziet een keizerstad met houten huizen. Zand. Monniken. De zwarte dood. Spaanse legers, Romeinse galjoenen en een kind met heupen als een vis. Vroeger is een verhaal waarin iedereen zijn eigen weg moet kiezen. Maar kan Linda wachten tot Kolle eindelijk een spoor vindt?"

Groenblauwe dromen en duizend jaar zand speelt in de drie Egmonden. Kolle is de zoon van een bollenkweker. Hij woont precies tussen de drie dorpen in, als een spin in het web. Er gebeuren vreemde dingen daar in de duinen, en aan het strand. Want er zijn niet alleen bollenkwekers en vissers, maar ook hangt er nog de geur van de middeleeuwse Abdij. Soms kun je zelfs de nagalm horen van riddergevechten rond het kasteel op de Hoef.
Kolle weet dat zijn opa een geheim had, maar het valt niet mee om alle raadsels op te lossen.
 

Van Holkema & Warendorf,
Houten1999, 
ISBN 90 269 9171 1

     
  De opening  
     
  "De laatste dag van de vakantie vandaag. Kolle wreef met twee armen over de keukentafel. Morgen begon de nieuwe school. Hij duwde zijn buik hard tegen de tafelrand. Nu kon hij niet langer doen alsof er niets aan de hand was. 
   Een vette bromvlieg zoemde over de ontbijtborden. Kolle stak zijn vinger in de jampot en legde een kloddertje jam op de rand van zijn bord. De vlieg bleef gewoon rondzoemen.
   'Waarom wacht je niet eens af?' zei mama. 'Jij ziet ook overal spoken. Bang voor alles en voor niks.' Ze boog zich over de vaatwasmachine. 
   Hij keek naar haar gebogen rug. Hoe wisten moeders zo akelig precies wat je dacht?
   Hij stond op en stapelde de borden op elkaar. Bang. Het gebeurde vaak zonder dat hij het zag aankomen, alsof iemand een zak over zijn  hoofd trok. Bang om niet mee te kunnen doen en uitgelachen te worden. Bang voor een onverwachte scheldpartij, voor iemand die hem pootje haakte en een mes trok. Voor alles wat op de loer lag. Als je zo in elkaar zat, kon je beter uitkijken.
   In de bijkeuken trok hij zijn laarzen aan. Voor hij naar zijn uitkijkpost op de Klif kon, moest hij over het dak van de schuur lopen. Meestal durfde hij zich niet om te draaien zonder de stang van de schotelantenne vast te houden, maar vandaag moest hij het proberen.
   De ladder stond al tegen de achterkant van de schuur. Snel klom hij omhoog. Morgen zouden ze allemaal naar hem kijken. ze snapten meteen dat hij niet bij zijn oude klas had willen blijven. 'Een sukkel, die hoeven we hier niet.' "
 
     
  Reacties  
     
  Hülsenbeck leeft zich bijzonder goed in de tijdgeest in. Ze schrijft vanuit haar personages, zonder in haar taal toe te geven aan een bepaald modejargon. De beeldrijke taal van haar jeugdromans, het spel op verschillende niveaus, het wisselende vertelperspectief, maken haar werk niet makkelijk maar wel rijk
Lexicon voor jeugdliteratuur

Een fantastische klus, dit boek... Het beste jeugdboek van de laatste tijd en in zijn genre een van de interessantste boeken van de afgelopen decennia
Jaap Friso-Hervormd Nederland

Niet makkelijk maar wel boeiend... uiterst geschikt bij geschiedenislessen
Herman de Graef

een prachtig boek waar voor kinderen veel in te ontdekken valt
juryrapport ‘de best verzorgde boeken 1999’ die de prijs toekende aan  de vormgever van Groenblauwe dromen en duizend jaar zand, Steef Liefting.

Je gaat beseffen hoeveel sporen er nog te vinden zijn van wat eeuwen geleden een rol speelde, en dat omstandigheden van nu het directe gevolg van toen zijn.
De Stem

de vormgeving is lelijk... zonde van de moeite 
Marjolijne de Vos-NRC

een fraaie vormgeving
Joke Linders-Surplus

Een knap en ingenieus maar ook ingewikkeld geconstrueerd boek
NBD-Margriet Bakker

De literaire kracht van het boek is groot, door de combinatie van een bijzondere vorm en haar mooie, stijlvolle taalgebruik.... Wie nog nooit duinen bij nacht heeft gezien, moet het boek zeker lezen.
Hanneke Leliveld- De Volkskrant

Zorgvuldig en beeldend. Een boek om te herlezen!
Caja Cazemier-ts Talen, Pharos
 
     
  Engelse teaser  
     
  Juvenile books  
     
  Terug  
     
©2006 C. Hülsenbeck